Srpski

English

O nama

Mi smo ELEKTRANA. Počeli smo kao neformalna grupa da se okupljamo 2004. godine oko smišljanja Elektrana bine na EXIT festivalu. Uvidevši da smo previše ozbiljni i spremni za mnogo veće stvari koje podrazumevaju inovativnost, muziku, video, internet, umetnost i edukaciju, odlučili smo 2009. da sednemo i registrujemo se kao udruženje građana. Kako bi ostali future proof u onome što radimo i što ćemo tek raditi, došli smo do naziva udruženja “ELEKTRANA – Centar za razvoj elektronske umetnosti i kulture” a sedište organizacije je u Novom Sadu. Zgodno ime koje obuhvata sve ono čime se bavimo, što volimo i što nas inspiriše.

Coming soon

Ko je Elektrana?

Ukratko, grupa mladih ljudi okupljena oko ideje unapređenja elektronske muzike i kulture, ponude i promovisanja domaće i regionalne muzičke scene. Uz muziku smo dodali video, internet, dizajn, nove medije i neformalno učenje kako bi smo mladim ljudima pružili nešto više od puke zabave. Trudili smo se da pokažemo da se muzički događaji mogu organizovati na drugačiji način, da mogu ponuditi dodatni sadržaj i biti zaokruženi u jednu kvalitetnu celinu. Na stranici Crew možete pogledati devojke i momke koji čine Elektrana kolektiv.

Kako funkcionišemo?

U organizaciji ne postoji klasična hijerarhija nadređenih i podređenih, nego se za svaki projekat ili događaj formiraju timovi i kroz uloge i odgovornosti se definišu odnosi. Naravno, za normalno funkcionisanje organizacije postoje i stalne uloge poput kordinatora, project manager-a ili menadžera za finansije koji obavljaju tekuće zadatke. Svaki član može predložiti projekat, događaj ili neku drugu aktivnost a u odnosu na to priključuju se ostali članovi prema onome koliko su zainteresovani da učestvuju u tome. Osoba koja predlaže aktivnost postaje kordinator koji sa ostalim zainteresovanim članovima formira potrebne uloge i vremenske okvire.

Šta je Elektrana do sada uradila?

Od 2004. do danas Elektrana je bila svake godine, do 2013. zadužena za Elektrana binu na EXIT festivalu, ovde u Novom Sadu. Ova iskustva su nam dala priliku da organizujemo brojne muzičke događaje, kako u Srbiji (Novi Sad, Beograd, Niš, Subotica…) tako i u regionu (Zagreb, Rijeka, Ljubljana, Beč…). Jedna od prvih ne muzičkih događaja je bila “Video učinioca”, serija predavanja o začecima video arta. U isto vreme je održano je nekoliko događaja iz “Electro Shock” i “Restrikcija” izdanja, posvećenim domaćim i regionalnim izvođačima. Uvidevši da nam rastu kapaciteti i apetiti, 2009. godine pokrećemo Elektrana Radio koji je na jednom mestu okupio veliki broj domaćih i regionalnih autora. Preko 70 autorskih emisija, podcast-a, live i dj setova je prošlo kroz tri godine emitovanja. Bez obzira na vrhunski kvalitet radija, nemogućnost da ga dalje izdržavamo bez većih finansijskih ulaganja, kako u tehnički tako i u ljudski faktor, dovelo je do toga da radio u jesen 2012. bude zvanično ugašen.

Od 2010. Elektrana počinje sa “Neon Nacht” serijalom koji je postao kultni synth događaj u regionu.

Početkom 2011. smo bili angažovani da osmislimo jedno modul veče na prvoj SHARE konferenciji u Beogradu. U julu 2013. godine dobijamo priliku da sličnu stvar uradimo na Republika festu u Rijeci, gde su naši članovi osim glavne večeri učestvovali u ostalim aktivnostima, podjednako kao učesnici i izvođači.

Osim velikog iskustva i rada u muzičkim i radijskim okvirima, Elektrana je od 2011 počela sa intezivnim konkurisanjem i radom na projektima koji se tiču ljudskih prava, ravnopravnosti polova, umetnosti, volonterizma, rada sa mladima i neformalnog obrazovanja. Listu projekata možete pogledati na stranici Projekti.